21.8 C
Skopje
Saturday, July 13, 2024

Нов вид на терапија на лицата со срцеви заболувања

Во Питсбург ќе започнат клинички студии кој ќе имаат за цел да ја утврдат можноста за вбризгнување на сопствените матични клетки во срцето.

Студијата ќе опфати пациенти со исхемиска болест на срцето кој планираат хирушки интервенција.

Во целост ќе се процента сигурностите и можностите од користењето на матични клетки, научниците ќе се обидат да одредат кој број на матични клетки ќе биде потребен за да се постигнат најдобри резултати.

Различните студии спроведени во светот, вклучувајќи и одредени број на спроведувања во САД, покажале дека пациените со срцеви заболувања со добивање на матични клетки земени од нивната коскена срж, покажуваат знаци на оздравување и подобрена здраствена функција на срцевите функции.

поврзани објави

Последни објави