30.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

Незапаметено досега: Пингвините започнаа да бегат од Антарктикот

Аргентинска истражувачка база во близината на северниот дел на Антарктикот измерија рекордни температури во плус и тоа од 17,5 степени, соопштуваат од агенцијата УН за временски услови.

Во Каиро истиот ден е измерена идентична температура, а Египет се наоѓа во суптропско подрачје

Рекордна температура на Антарктичкиот регион е измерена на 30 јануари 1982 година кога било 19,8 степени, додека најтопла температура над 2500 метри била измерена -7.0 степени целзјусови на 28 декември 1980.

Антарктикот често поставува вакви рекорди. Најнистка температура на Земјата која некогаш била измерена е -89,2 степени целзјусови и тоа во централниот Антарктик на советската станица Восток на 21 јули 1983.

Делови на Антарктикот се загреваат многу брзо од кога било досега, поради тоа пингвинте се принудени да се селат се по јужно во потрага за постудени места.

 

поврзани објави

Последни објави