Лесно и едноставно – подготвенте вкусни пекарски кифли
Кога еднаш ќе ги пробате, ќе ги правите постојано. Во прилог рецепт за вкусни пекарски кифли!
СОСТОЈКИ:
1 кг брашно
40 гр квасец
1 лажичка шеќер
2 лажички сол
1/2 л млако млеко
200 гр домашна маст
2 јајца
2 дл кисело млеко
крупна морска сол
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Разматете квасец во половина шолја топло млеко, додајте по лажичка шеќер и брашно и оставете да ја исполни шолјата. Од брашното, подготвениот квасец и сите наведени состојки замесете средно меко тесто, ако е потребно додајте уште малку брашно. Оставете да одмара 30 минути.
Тестото поделете го на 36 топчиња, па секое развлечете го во облик на елипса и развлечете кифличка.
Редете ги на плех обложен со хартија за печење, премачкајте со разматени јајца и посипете со крупна сол по желба. Нека одмараат уште 10-15 минути додека рерната не се загрее. Печете на 200 степени додека убаво не поруменат.
Ќе добиете 36 убави, меки кифли кои можете да ги полнете со шунка, сирење…
Добар апетит!