6.8 C
Skopje
Tuesday, November 28, 2023

Холандија, Германија и Данска ќе градат енергетски остров

Партнерската соработка на Холандија, Германија и Данска доведува до многу реален прокет кој сигруно ќе стартува иако личи на малку невообичаен.

Овие земји планираат да изградат остров во близина на источниот брег на Британија кој би требало да обезбеди енергија за дури 80 милиони луѓе.

Според аналитичарите позицијата е идеална бидејќи е сместено на средината на Северното Море, кое пак е познатао по силните и чести ветрови кој би обезбедиле се што е потребно за да функционира овој енергетски остров.

Компанијата „Енергинет“ од Данска ги објави сите детали за овој проект. Овие три земји треба да потпишат договор за соработка, ако се реализира овој голем проект тогаш овој енергетски острови ќе биде најголем проект од ваков тип во ЕВропа.

 

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -