18.8 C
Skopje
Saturday, July 13, 2024

ВИДЕО: Роботот-пријател станува реалност во Јапонија

Роботите веќе „живеат во домовите на луѓето и им помагаат да работат она што тие не го сакаат, како што е водење на домаќинство.

Неодамна е представен виртуелен робот как „Гугл Хоум“ кој помага да се аутоматизира стамбена просторија. Но јапонската компанија „Гејтбокс“ направи чекор повеќе и направи виртуелен робот со анимиран 3D холограм девојка направена за интеракција со совјот сопственик.

„Гејтбокс“ проектираше цевка со тежина од пет килогарми која прикажува внатре лик кој има камера, стере звучник, микрофон, сензор за движење, топлина, влага, осветлување и прикулок за слушалки. Сето ова е дизајнирано со цел да комуникацијата со роботот биде лесна и налик на вообичаен живот.

Синокосата девојка во цевката се вика Азума Хикари и дури има и свој веб-сајт. Азума има 20 години и е висока 158 сантиметри. Нејзина специјалност е да прави јаца на око. Наведено е дека сака крофни, а да не сака инсекти.

Овој уред чини 290.000 јени или 2.600 долари. Сега засега подржува само јапонски јазик, но компанијата планира до крајот на 2017 покрене и англиска верзија.

 

 

 

 

 

 

 

поврзани објави

Последни објави