12.8 C
Skopje
Monday, May 27, 2024
spot_img

Како умереното конзумирање на алкохол влијае на кардиоваскуларното здравје

Неодамна во истражување во кое учествувале 1.9 милони возрасни Британци покажало дека едно пиво или чаша црно вино дневно можат да помогнат во превенцијата од кардиоваскуларни болести.

Научниците потврдиле дека личноста што пие по седум пива (од по 500 мл) на неделно ниво или седум чаши (од по 175 мл) црно вино неделно имаат помал ризик од срцев или мозочен удар во однос со луѓето кои не пијат алкохолни пијалоци.

Од друга страна пак луѓето кои пијат на неделно ниво повеќе од споменатото го зголемуваат ризикот од разни типови на кардиоваскуларни заболувања.

Авторите на студиите напоменуваат дека од добиените резултати не  треба да конзумираат сите алкохол, туку дека постојат и позбезбеди и по ефикасни начини да се намали кардиоваскуларниот ризик како физички активности, здрава исхрана, прекинување на пушење…

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави