fbpx
17.8 C
Skopje

Дали сите јогурти содржат пробиотици?

АКТУЕЛНО

Последните години пробиотиците можат да се пронајдат во повеќе прехрамбени производи и диетски суплементи. Пробиотиците се живи непатогени микроорганизми, кој кај луѓето помагаат во одржување и воспоставување на нормална цревна флора.

Најчесто се тоа состојки од бактериите „ Lactaboacillus acidophilus“, „bulgaricus,“ и „ Streptococcus thermophilus“, кој се додаваат во млекото и учестуваат во ферментацијата и производство на јогурт и други фермеентирани млечни производи.

Meѓутоа доколу јогуртот пастеризиран после ферментацијата, доаѓа до губиток на пробиотците, затоа некој производители додатно го додаваат. При купување на јогуртот обратете внимание дали на пакувањето пишува дека напитокот содржи жива активан пробиотска култура.

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -