fbpx
17.8 C
Skopje

Зошто поголемите деца не треба да бидат дадилки на своите помали браќа или сестри

АКТУЕЛНО

Оставањето на малите деца во рацете на поголемите воопшто не е добра идеја. И во следните редови ќе ви претставиме сите аргументи во заштита на оваа теза, изложени од рускиот психолог Катерина Деми a цитирани од Bright Side.

Често ваквите ситуации започнуваат со нешто мало кое треба да трае кратко: “Чувајте го и внимавајте на  братчето за малку. Се враќам после 10 минути “. Подоцна мајката се враќа и гледа дека ништо лошо не се случило. Бебето се разбудило, но не плаче. Постарата дете успеала да го смири и ужасно многу се гордее од овој факт.

Тоа од своја страна води до следните сценарија. Мајката и децата се во паркот. “НАДГЛЕДУВАЈТЕ го братчето, додека одам до продавница.” Првиот пат тоа е во ред. Но следниот кога мајката се враќа, малечкиот отскокнува нагло без поголемата сестричка да забележи, и си ја удира главата во метална шипка. Мајката брзо го смирува помалото дете, но неговата сестра е во шок од она што се случило. Таа веќе категорично одбива да оди во паркот.

Не е во ред да ги оставате поголемите да ги  гледаат помалите, бидејќи тие не можат физички да се справат со ваквата ситуација. Разликата во годините меѓу нив треба да е минимум 12 години, ако сакате работите да излегуваат во јавноста по план.

Нема проблеми да ги гледаат за неколку минути, додека мама готви. Но да ги нагледуваат на прошетка  и сами да ги оставате дома за повеќе од 5 минути – во никој случај. Токму така – 5 минути се премногу време.

Некои луѓе може и да приговораат на вакво тврдење. “Со моите дечиња сме правеле сето самички и ништо лошо не се случило”, најверојатно ќе кажете. Може и така да е. Јас сепак работев во болница. Врела вода, паѓање од прозорецот, жешки пегли, ножици, гушење со играчки, заложништво на преграда во носот –  сум ги видела  резултатите од сето тоа само во рамките на првите три дена на вршење на активноста.

7-годишното дете не може да му  попречи на 5-годишното да направи нешто опасно. Понекогаш тоа дури може да му помогне. Не затоа што му мисли зло, туку чисто и едноставно од љубопитност.

Ако старосната граница е 12 години или повеќе, поголемото братче или сестричка веќе може да ја исполнува улогата на бејбиситерка. Но само кај конкретни и јасно изложени правила (на пример колку време). И, се разбира – со голема внимателност.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -