Sun. Sep 24th, 2023
Фото: www.republika.mk

Ако се секиравте како ќе заврши „шпанската“ серија со присуството на српскиот разузнавач на крвавиот настан во македонското собрание на 27 април, ве повикувам да не му ја мислите. Иванов и Вучиќ се договорија… Све је у реду. Службите нека му ја мислат. Во право е Мали Слоба, кога вели, дека нема место за паника… Во парламентот имало и други чпиуни, не бил само српскиот агент, па не се кренала толкава фама.

Идеолошките наследници на Јован Бабунски и Глигор Соколовиќ Љамев, можат да здивнат. Иванов и Вучиќ се здружија против претседателите на Албанија и Косово, Бујар Нишани и Хашим Тачи. Тие ширеле национализам, тие се мешале во внатрешните работи на други држави… Тие бе тие, Албанците, ние Македонците и Србите сме светци.

Симболиката е најважна во случајот. Србија и Македонија (земја со најмногу србомани на квадратен метар 🙂 ), се обединуваат против двете албански држави на Балканот. Штета што Бугарија не е дел од „Брдо-Бриони процесот“, инаку и на бугарскиот претседател, има што да му се каже :).

Македонците (како најдревен народ на Балканот) и Србите како „небески“ народ се здружија против заедничкиот „непријател“. Проблемов е таму што Скопје сè уште чека Белград да му ги одредува пријателите и што е најстрашно непријателите. Све е исто, само Маршалот го нема, ама неговите пулени сè тука. За жал.

Пишува: Батко Тане

By kiko

Leave a Reply

Your email address will not be published.