35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Популарниот „iPhone“ го слави својот 10. роденден

Еден од најпопуларните и напосакуваните уреди во 21. век, популарниот iPhone го слави својот десети години. После цели 10 години, производот на „Apple“ е еден од најпродаваните паметни телефони во светот.

Шпекулациите за лансирање на iPhone започнаа кога во 1999 година Стив Џобс го закупи домејнот iphone.org, па така се крена голема фама меѓу луѓето, а прашањата кога и дали воопшто ќе се лансира беа се позачестени.

Во своевреме, iPhone беше првиот телефон на допир, поточно целиот негов дисплеј беше на допир, освен големото Home копче. Тоа беше првиот телефон кој можеше да реагира на повеќе прсти, и зумирањето на фотографија да се прави со два прсти, што беше прилично импресивно за корисниците.

Покрај сопствениот успех, иновациите кои iPhone ги донесе во сферата на технологијата беа од огромна важност за корисниците. Благодарение на него, ние сега имаме избор на бесконечно голем број на Android паметни телефони кои исто така имаат големи дисплеи на допир, а iPhone беше заслужен и за популаризирањето на камерата кај паметните телефони.

iPhone и натаму е најпопуларниот смартфон на планетава и тоа сигурно нема да се смени барем уште неколку години, особено што големите промени и иновации скоро сигурно ќе ги видиме во iPhone 8.

 

поврзани објави

Последни објави