27.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Заради руски ракети Турција нема да има пристап до новите технологии на НАТО

Турција нема да има пристап до технологиите на НАТО ако планира да добие рускиот ракетен систем C-400. Веројатно тоа ќе предизвика и други соодветни мерки со кои се ограничат турските можности  за купување и користење на американски повеќенаменски борбени авиони бомбардери од петтата генерација F-35. Ова беше најавено од изданието на “Дифенс вести”, мислејќи на . Според заменик-помошник-секретарот на американските воздухопловни сили, Хајди Грант, ако последните пораки за фактички договор меѓу Москва и Анкара во врска со С-400 се потврдат, тоа ќе има сериозно влијание врз понатамошната воена соработка на Турција со НАТО. Американскиот претставник истакна дека САД досега не направиле сериозна анализа на договорот. Грант рече дека “нашата стратегија не ни дозволува да комуницираме со овој систем (C-400)”. Тој, исто така, посочи дека намерите на Турција значително ќе го комплицираат планираниот трансфер на првите Ф-35 во Турција во 2018 година.

поврзани објави

Последни објави