fbpx
5.8 C
Skopje

Филмовите на Брус Ли, кои го претворија во легенда

АКТУЕЛНО

Инструктор за боречки вештини, филозоф, режисер, и врвен актер, на кого се претходно може да се додаде и зборот – најпознат. Дури и да е возможно никогаш да не сте гледале негов филм, со сигурност сте го слушнале неговото име.

„Што ми се правиш како Брус Ли?

Редовно прашање, ако човек се обидува да се занимава со боречки вештини. Особено ако тој израз или прашање доаѓа од пријатели, кој силно се сомневаат дека некој може да ги победи. Ова е затоа што името на Брус Ли станало вообичаено име за непобедлив човек кога станува збор за боречки вештини.

А имено тоа е и популарното име на Ли Јун Фам.

Брус Ли – американецот со кинеско државјанство, кој денес го препознаваме како една од поп – иконите на XX-ти век.

Тој тоа успеа да го достигне со 5 филмски улоги, во кој успева да го разгори интересот кон боречките вештини во САД. Благодарение на него луѓе како Чак Норис, Жан Клод Ван Дан, Џеки Чен, Џет ЛИ и многу други успеваат да постигнат успех во Холивуд, што значеше и нивно дополнително боречко искуство во нивниот живот.

Веројатно од значење за неговиот легендарен статус е и фактот, дека Ли умира многу млад – на 32 години.

И макар сите да имаме слушнато, а можеби и изговорено името на актерот во еден или друг момент, под знак прашалник е колку од нас навистина се запознаени со неговото творештво.

Заради тоа во нашата галерија ги собравме основните моменти од неговата филмографија, кои стојат во основата на “легендата за Дракона“.

А кој се крие зад таа легенда? Ли е роден на 27 ноември во 1940 г. во Сан Франциско, САД. Според кинескиот календар е роден во годината на Дракона. Мистичното животно ќе се претвори и во симбол на неговиот живот.

И двајцата негови родители се од Хонг Кон, каде се враќаат после краток период од неговото раѓање. Татко му е пејач по опера и актер, а мајка му е од најбогатите и моќни кланови во градот. Брус всушност е одгледан токму таму.

Уште како дете доаѓа до киното, започнувајќи да исполнува детски улоги во неколку филмови. Пред да наврши 18 години, тој веќе има 20 филмови зад својот грб.

И покрај предноста на неговото државјанство, кварталот во Хонг Конг, во кој живеат неговите родители, станува опасен заради кинески бегалци. Тоа води до неколку обвиненија, поради кои таткото на Ли решава, дека момчето треба да се научи да користи односно поседува боречки вештини.

Ли се преселува во САД, на своја 18. годишна возраст. Таму го завршува средното и високото образование, а потоа почнува да предава и боречки вештини. Првата негова улога во САД е во серијата The Green Hornet. Неговите надежи за големите улоги не ги оправдува и тој се враќа во Хонг Кон. Тој таму го наоѓа успехот во киното и и веќе на својот трет филм има полна творечка слобода.

Неговата слава се префрли и во САД. Неговите филмови за традиционалните воени искуства на Хонг Кон носат невидена популарност на тој жанр и водат до бум на интересот кон кинески боречки вештини во текот на 70-те години.

Смртта на актерот води до многу шпекулации. Некои веруваат дека тој бил убиен од страна на Триадите. Исто така, постојат сугестии дека лековите за лекување на болки се одговорни за другите лекови што ги презеде Ли. Таквата рана смрт дојде и на неговиот наследник, неговиот син Брендон Ли. Починал на снимањето на филмот “Гарванот“ откако на него е пукано со вистински куршум, наместо предвидените за сцена халоси.

Со само 5 филмови (и еден незавршен) зад него, Брус Ли добива вечна популарност 0 од онаа што ја имаат неколкумина холивудски ѕвезди. Можеби причината е во неговиот талент и издржливост, а можеби и почеток за задоволување на гладта на боречките вештини кај публиката. Гладот, кој речиси половина век по смртта на актерот се уште е присутен.

Bruce Li

  1. Enter The Dragon (1973) -Најновиот филм односно последниот на Ли. Се смета за еден од најголемите филмови за боречки вештини и игра голема улога во популарноста на Ли.
  2.  The Way Of The Dragon (1972) Распостранет во САД со друго име – завршувањето на драконот. Ова е акциона комедија во која Ли не само што ја игра главната улога, туку исто така е сценарист, продуцент и режисер. Филмот има друг епски квалитет – можете да видите дека Ли се бори со Чак Норис.
  3. Fist of Fury (1972) Втората голема улога на Ли, играјќи овде како студент што бара одмазда за смртта на неговиот учител.
  4. The Big Boss (1971) Филм од Хонг Конг, кој е голем успех на Ли во киното. Првично, водечката улога е поставена за друг актер, а Ли ја добива само откако режисерот се промени.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -