Претседателот Иванов оцени дека Македонија негува традиционално пријателски односи со Република Турција, и динамиката на средбите е доказ за пријателството и за високиот степен на меѓусебна доверба и соработка како две земји и двата народи. Двајцата претседатели размениле мислења за внатрешните политички прашања на двете земји, за актуелните состојби во регионот, како и за прашањата од надворешно политички интерес за Република Македонија и за Република Турција.