Mon. Oct 2nd, 2023

Калинката е плод кој го снабдува организмот со хранливи витамини, за лекување на одредени болести или едноставно за уживање. Калинката може да се земе во свежа форма или во форма на сок.

двете опции го снабдуваат организмот со хранливни витамини, за лекување на одредени болести или едноставно за уживање. Изладен, сокот е едноставно неверојатен вкус. Тој може да се пие цело лето без проблем. Од него би можеле да се извлечат само позитивни придобивки.

Најдобрите употреби на плодот:

До денес е потврдено дека токму калинката е плодот кој содржи големи количини антиоксиданси.

Само во 30 мл свеж сок содржи три пати повеќе антиоксиданси во споредба со истото количество зелен чај или пак црвено вино. Овие антиоксиданси се во состојба да го забават развојот на атеросклероза.

Калинката изобилува со витамин Ц. Тој ги држи болестите и настинките далеку од организмот. Важно: сокот е корисен за апсолутно сите луѓе, со исклучок на оние кои боледуваат од гастритис со зголемена киселост и чир на желудникот.

Надворешната апликација е исто така повеќе од успешна. Ефикасен е сокот при воспалени непца и воспаление на крајниците.

Исто така доколку имате болки во стомакот поради менструација, истијте една чаша сок од калинка или изедете една свежа калинка и тие за краток период ќе исчезнат.

Leave a Reply

Your email address will not be published.