3.8 C
Skopje
Wednesday, November 29, 2023

Денес се одбележува 124 години од смртта на Григор Прличев

Денес, , 6.февруари, точно пред 124 години, во далечната 1893 година во Охрид починал Григор Прличев, еден од темелните македонски писатели од 19 век.

Едни од најпознатите дел ана Прличев се неговите остварувања се поемите “Сердарот” и “Скендербег”, како и познатото дело “Автобиографија”.

По повод 124 годишнината од смртта на Прличев, денеска ќе се одржи панихида на неговиот гроб, а предвидени се и бројни пригодни манифестации во културните и образовни институции кои го носат името на големиот македонски преродбеник. Во рамки на манифестацијата „Прличеви беседи“денеска ќе биде промовирано адаптираното издание на „Автобиографијата“ на Григор Прличев од Славе Ѓорго Димоск

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -