Значењето на вашиот роденден: Кој ќе биде среќен и богат, а кој не

0
1

Секој ден од неделата меѓу народот има многу значења. Има “добри” и “лоши” денови, па дури и децата родени во овој или оној ден добиваат “среќни” или “несреќни” знаци.

Еве што вашиот роденден открива, според народните верувања, за твојот живот:

Понеделник

Понеделник е првиот ден од неделата и се смета дека е најсреќен. Се вели дека детето родено во понеделникот ќе има долг и успешен живот.

Како што започнува оваа недела, овој ден е идеален за започнување на сите видови на работни места. Христијаните веруваат дека Бог го започнал создавањето на светот во понеделникот, и затоа е добро што едно лице почнува значителен потфат што истиот ден.

Вторник

Вториот ден од неделата се смета за нај не среќен ден, така што луѓето што ќе се родат овој ден нема да имаат лесен живот. Во вторникот, се вели дека дури и “волците го чуваат своето крзно”. На овој ден, не е неопходно да се започне некоја работа, бидејќи денот е баксузен, па работата ќе тргне наопаку и нема да биде добро сработена.

Среда

Во средата има посебно мултифункционално значење. Овој ден, работните места можат да започнат и да се движат по патот. Се верува дека бебињата родени овој ден ќе бидат напредни и здрави. Детето што ќе прооди во среда ќе биде среќно и богато.

Четврток

Четвртокот се вели дека е среќен ден. Постои оваа изрека на народот: “Секој ден е добар, а четвртокот е најдобар”. Многу добро е, верувањето дека детето е родено во таков среќен ден, бидејќи ќе биде среќно и успешно во животот

Петок

Петок, според народното верување, е еден од несреќните денови. Во него пишува: “Во петокот, секој бизнис е лош почеток”. Освен тоа, во некои делови на светот, овој ден се смета за “нечист” и удобен за контактирање со “демонски сили”. Затоа е кажано, кога на некој му оди лошо во животот, го стасал „црниот петок“.

Сабота

Саботата е ден посветен на мртвите. Народот оди на гробиштата, палат свеќи во спомен на починатите. На овој ден, човек треба да биде внимателен да не му се случи зло.

Верувањето вели дека бебето родено во сабота ќе биде невообичаено, но затоа е имуно на “зли суштества”. Се вели дека родените на овој ден имаат способност да научат тивок јазик и да разговараат со такви животни.

Недела

Недела е ден за одмор. Бог, според христијанското верување, го создавал светот шест дена, а потоа седмиот – во недела, седнал да се одмори и да ужива во плодовите на своето дело. Затоа, постојат многу верувања кои се поврзани со овој ден во луѓето, кои се однесуваат на одмор и трошење време со семејството.

Постарите неделата ја претставуваа како женско суштество – Света Недела. Човек роден во недела се верува дека ќе биде многу среќен, и ќе живее “господски”. За среќен човек се вели: “Неговата мајка го родила на бела недела”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here