10.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024
Платено политичко рекламирање

Сокрил камера во старечки дом каде лежела неговата мајка: По гледањето на снимката се расплакал и пријавил

Камил Pарент има мајка која живее во старечки дом. По неколку дена приметил дека нешто не е во ред со телото на неговата мајка. Видел модринки. Тоа му било прво предупредување дека работите не се во најдобар ред.

Одлучил во нејзината соба да постави скриена камера, за да види што вушност се случува. Кога ја погледнал снимката, имал и што да види.

Повеќе содржини: Научници: На птиците на Нов Зеланд би им требале 50 милиони години да се опорават од луѓето

Кoга пристигнале во Нов Зеланд пред 700 години, луѓето го уништиле светот на птиците до такво ниво што ќе бидат потребни 50 милиони години за да се опорави, велат научници во напис во „Current Biology“.

Регенерацијата на толку разновиден свет на птици, како што беше во Нов Зеланд, ќе трае многу подолго отколку што постои човештвото, посочуваат авторите.

Повеќе од 70 видови птици исчезнаа од доаѓањето на луѓето во Нов Зеланд. Уште 30 видови се на раб на опстанок иако се преземаат мерки и напори за нивно зачувување.

„Ако измумрат тие критички загрозени видови, опоравувањето би траело уште 10 милиони години“, напишаа научниците, кои дошле до заклучоци проучувајќи ги фосилите и користејќи компјутерски симулации за да ги пресметаат резултатите.

Foto

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

Последни објави