35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Сакаш кафе или пиво? Тогаш можеби си психопат!

Луѓето имаат чуден афинитет кон горчливото – од црното чоколадо и кафето, па од брокула до пиво. Повеќето луѓе го сметаат горчливиот вкус како предупредување за храна што не се јаде, но луѓето уште не можат да се наситат на овој вкус.

Според истражувањата преференциите кон одредени видови храна може да се одраз на самата личност, а луѓето љубители на горчлив дури можат да покажуваат психопатични и антисоцијални трендови.

При истражувањето, извршено со 500 волонтери, оценувале до колку тие префирираат различни вкусови – слатко, кисело, солено и горчливо. Потоа се подложуваат на тестови за одредување на агресија, нарцизам, психопатија, садизам (вербален, физички или друг вид), како и за одредување на петте главни особини на личноста, како екстравертност, склоност кон согласност, емоционална стабилност и отвореност.

Научниците откриваат. Дека луѓето со предност за горчливите храна укажуваат и повисоки резултати при одредувањето на садизам и агресија.

Студијата додава вредни информации кон неистражена област за односот помеѓу квалитетите на личноста квалитети и хранливите параметри. Научниците веќе потврдиле дека луѓе, отворени кон нови искуства јадат повеќе зеленчук и растителни влакна, а оние кои бараат чувствителност консумираат повеќе кофеин.

Научниците предупредуваат дека изградбата на хранливи параметри е комплексен биолошки и психолошки процес, под влијание на чувствителноста ни кон мириси при претходни искуства. Научниците дури среќаваат тешкотии при одредувањето на горчливита храна, бидејќи различни луѓе опишуваат горчлив вкус поинаку. Исто така, дури и да е потврдена врската помеѓу горчлив вкус и темната страна, не е јасно што точно предизвикува тоа претпочитање – биологија, психологија, или и двете.

поврзани објави

Последни објави