37.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

Трудниците треба да внесуваат пет видови витамини

Трудниците треба да внесуваат витамини во својот организам, односно витамините А, Б, Ц, Д и Е. Лекарите препорачуваат дека е витамините Е и Д не се неопходни за време на бременоста.

Витамин А – го подоборува видот, значаен е за кожата и слезинката, како и за здрава коса. Го има во црниот дроб, сирењето, рибата, морковите, путерот…

Витамин Б – Оние производи кои се богати со овој витамин, се значајни за добивање енергија на организмот. Имаат важна улога на нервниот систем, како и рас и развој на сите ќелии. Тој може да се најде во интегрален леб, риба, квасец, немрсно свинско место…

Витамин Ц – Ја зајакнува одбранбената сила на телото, тоа осбено важи за коските, ‘рскавиците, сврзното ткиво и забите. Овде пред се спаѓаат црната рибизла, црешата, лимонот, портокал, зелка, домат, пиперки…

Витамин Д – Служи за подобрување на растот и развојот на коските и забите. Го регулира метаболизмот од калцуим и фосфор. Овде спаѓаат млечни производи, жолчка, месо, масло, млеко…

Витамин Е – Витамин кој е важен антиоксиданс кој ги уништува штетните радикали и ја штити мембраната. Го има во јајцата, бадемите, семките, сончоглед од тиква, авокадо…

поврзани објави

Последни објави