30.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

Како да го исфрлите никотинот од организмот

Кога испушите цигара, никотинот циркулира низ крвта во просек од шест до осум часа. Поголем дел од никотинот се елиминира преку урината, но потребно е од 48 до 72 часа останатиот никотин да се исфрли од вашето тело.

Еве што е најдобро за да го исфрлите никотнот од вашето тело:

1. ВОДА- Никотинот го дехидрира телото, па поголемо внесување на вода е неопходно
2. ЗЕЛЕНЧУК:- Конзумирајте голема количина на целер, тиквички, грав, па дури и краставици, кој го намалуваат никотинската зависност. Не јадете многу сладок зелчук со многу шеќер, бидејќи прекумерна количина на глукоза го активира делот од мозокот одговорен за уживање и задоволување. На тој начин глукозата може да ви ја зголем желбата за цигара повеќе.

3. МАНДАРИНИТЕ: Содржат високо ниво на витамин Ц, овој витамин во телото на пушачите е значаен во остранување на никотинот.

5. КИВИ- Кивите помагаат да се елиминира никотинот од телото и повторно да се снабди со витамин А, Ц и Е кое го намалува пушењето.

6. БРОКУЛИ- Содржат високо ниво на витамин Б5 и Ц. Истотака содржат супстанца која ги штити белите дробови.

поврзани објави

Последни објави