24.8 C
Skopje
Sunday, May 19, 2024
spot_img
spot_img

Колкав процент на луѓето од поранешна Југославија сакаат да се врати и жалат за распадот, Македонија меѓу последните

Поради распадот на поранешната СФР Југославија многумина жалат и сакат да се врати тоа време, книгата „Стратегија на симболично изградени нација и држави во југоисточна Европа“, настанала како резултат на истражувањето на јавното мислење на оваа тепа која го спроведе „Ипсос“.

Спрема истражувањата од Србите најмногу жалат за распадот и сакат да се врати тоа време со 71% процетни, во Босна и Херцеговина тој процент е 68%, во Црна Гора 63 %, а во Македонија е на само 45 %.

Ова испитување е правено без Словенија, а истотака е спорведено и испитување за тоа која поранешна држава од СФРЈ , колку си ја сака својата химна, ова испитување пак беше направено без Македонците. А најмонгу од сите поранешни членки на СФРЈ, Србите ја сакаат својата химна со околу 80%.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img

Последни објави