fbpx
16.8 C
Skopje

Пет мистериозни цивилизации кој и ден денеска ги интригираат научниците

АКТУЕЛНО

Во историјата, бројни цивилизации се распаднале, а повеќето случаеви причините за тоа се познати. Сепак има и од оние кој и покрај бројните причини, во наследство ни оставиле и мистерија за своето исчезнување.

1. Majанска цивилизација

Мајанската цивилизација била една од најнапредните во претколумбовска Америка. Прикажани се неколку теории за тоа што всушност се случило. Некој историчари тврдат дека станува збор за голема суша, влошени услови во шумата и ерозија на калта. Има пак и сознанија дека една од прилините за згаснувањето на оваа цивилиазија е тешка епидемија. Меѓутоа иако нивната цивилизација се распаднала, јазикот и културата сеуште се одржуват, се проценува дека околу седум милиони жители има од овој народ кој живее на полуостровот Јукатан.

2. Анасази

Анасазите се населувале во југозападниот дел на денешен САД. Во текот на 12 и 13 век изградиле спектакуларно живеалиште во стрмни и многубројни кањони и во брзо време исчезнале. Сепак се пронајдени траги од канибализам и масакар, како и докази за сечење на шумата, се укажува на природен колапс на цивилизацијата.

3. Олмеци

Олмеците се населувале во тропските низини во јужниот и средишен дел на Мексико. Познати се по тоа што го ствториле првото писмо во Америка, го развиле календарот, граделе пирамиди. Исчезнале околу 400 години пред нашата ера, најверојатно поради ерупција на вулканите.

4. Набатејци

Набатејскиот сојуз на номадски племиња во северозападна Арабија, се најпознати како градители на легендарниот град Петро. Од почетокот на четвртиот век кон новата ера оствариле значајна економска и политчка сила. Биле познати по одличен ситем за наводнување. Една од најверојатните прилин за исчезнувањето е поради падот на зградите кој ги граделе и кој им бил основен приход за живот.

5. Кмерско царство

Кмерското царство е создадено во 802 година во кралството Ченла, на местото на денешна Камбоџа. Најпознат е по Ангкор кој паднал во 1341 година. Пропаст на царството во главно се темели на иванзијата  и политички нестабилности.

 

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -