fbpx
35.8 C
Skopje

10 Интересни факти за соништата

АКТУЕЛНО

Сонување е едно од најчудните и интересни искуства во нашите животи. За време на Римската империја некои соништа дури биле дадени на римскиот Сенат за анализа и интерпретација.

Ви претставуваме 10 интересни факти за соништата – уживајте и она што е најважно, не заборавајте да ги споделите вашите приказни за соништата во коментар!

1. 90% од соништата се забораваат

Во рамките на 5 минути од будењето, половина од сонот се заборава. Во рамките на 10 – 90% од нештата се заборавени.

2. Слепите луѓе сонуваат

Луѓето кои ослеиле по раѓањето можат да гледаат слики во своите сонови. Луѓето кои се родени слепи, не гледаат никакви слики, но имаат соништа подеднакво живи произлегуваат од учеството на емоции и другите нивни сетила слух, мирис, допир.

3. Секој сонува

Секој човек сонува (освен во случаите на крајно психичко растројство). Ако мислите дека вие не сонувате, тоа не е вистина – вие едноставно заборавате сонови.

4. Во соништата гледаме само лица кои се ни познати

Нашиот ум не си измислува лица – во своите сонови гледаме вистинските лица на вистински луѓе кои сме ги виделе за време на нашиот живот, но може да не се сеќаваме. Во својот живот гледаме огромен број на лица, па ние имаме бесконечен фонд на херои за нашиот мозок, кои може да се користи додека спиеме и сонуваме.

5. Не сонуваат во боја

12% од луѓето сонуваат само во црно и бело. Останатите имаат шанса да сонуваат шарени соништа.

6. Соништата се симболични

Ако сонувате некој конкретен предмет многу често сонот не е поврзан токму конкретно со него. Соновите зборуваат во длабоко шифриран симболичен јазик. Многу ретко одреден симбол од сонот се препокрива со неговото значење, кое може да биде најдено во соновникот.

7. Емоции

Најчеста емоција во сон е анксиозноста. За жал негативните емоции се почести отколку позитивни.

8. Може да имате од четири до седум сонови за една ноќ

9. Животните сонуваат

Студиите се направени на многу видови на животни, и сите тие покажуваат исти мозочни бранови за време на спиењето, како и тие многу личат како кај соништата на луѓето.

10. Парализа на телото

БДО или брзо движење на очите (англиски: REM, кратки Rapid Eyes Movement) е нормална фаза на спиење. БДО сонот кај возрасен човек обично трае околу 20-25% од сите фази на спиењето или околу 90-120 минути секоја вечер. Утврдено е дека за време на БДО се “случуваат” поголем дел од најсветлите соништа кои сме способни да ги запаметиме при будење.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -