30.8 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

Трчањето и кислородот во телото – еве како се поврзани

Научниците направиле едно истражување во кое собрале 33 тркачи, меѓу кои имало и искусни и неискусни, за да учествуваат во 20-минутна трка на подвижна лента.

Учесниците испробале пет брзини на чекор, а во текот на трчањето носеле маски кои ја мереле количина кислород што телото ја користело.

Се покажало дека телото најефикасно користело кислород кога луѓето природно трчале.

Меѓу учесниците имало 19 искусни тркачи, кои во просек седмично трчале 32 километра, и 14 неискусни, кои не трчаат повеќе од 8 километри неделно.

поврзани објави

Последни објави