35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Хрватска планира формирање најмоќна тајна служба во регионот

Хрватска планира формирање на посебно агенција за антитероризам, по примерот на британската команда за борба против тероризмот во рамките на Скотланд Јард, со што Загреб би можел да ја добие најмоќната разузнавачка служба во регионот, објави загребскиот весник „Експерс“.

Според весникот, оваа нова служба би имала карактеристики слични на американската Централна разузнавачка агенција (ЦИА) и во неа би биле обединети разузнувачките, истражните и оперативните антитерористички дејности, кои сега се распределени на неколку агенции и министерства.

„Експрес“ наведува дека сопланот се предвидува оваа служба да ги обедини агентите на Безбедносно разузнавачката агенција (СОА) и на Антиерористичката единица на Министерството за внатрешни работи, со задача да работат на спречување на терористички напади, како и за брз одговор на евентуална терористичка акција.

Весникот додава дека целта на ваквиот план е подобрување на безбедносниот систем на Хрватска, со што би се добила единствена служба опремена и обучена за антитероризам.

поврзани објави

Последни објави