7.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

Јавна покана за промоција на книгата “ЗАБРАНЕТАТА МАГИСТРАТУРА“

ЈАВНА ПОКАНА

 

Почитувани граѓани, сакам да испратам јавна покана за промоција на книгата со наслов „ЗАБРАНЕТАТА МАГИСТРАТУРА“

која ќе се одржи на 19 октомври 2017 година во хотел „Александар Палас“ во Скопје,

со почеток во 18 часот.

 

Со оваа покана, покрај целокупната македонска јавност, сите медиуми и сите

меѓународни претставници во Република Македонија, сакам да испратам лична покана

до следниве јавни личности да присуствуваат на промоцијата на книгата:

 

 

Зоран Заев – Премиер на РМ

Ѓорге Иванов – Претседател на РМ

Никола Груевски – лидер на ВМРО ДПМНЕ

Али Ахмети – лидер на ДУИ

Мендух Тачи – лидер на ДПА

Илија Димовски –Пратеник во законодавниот дом на РМ

Таки Фити – Претседател на МАНУ

Никола Јанкуловски – Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје

Димитар Богов – Гувернер на НБРМ

Милица Арнаудова Стојановска – Генерален директор во НБРМ на Секторот за супервизија, банкарска регулатива и финансиска стабилност

Коста Митровски – Претседател на здружението на банкарството на РМ

Диомидис Николетопулос – Генерален извршен директор и претседател на УО на Стопанска банка АД Скопје

Тони Стојановски – Генерален директор за управување со ризици на Стопанска банка АД Скопје и заменик претседател на здружението на банкарството на РМ

Маринис Стратопулос  Претседател на надзорен одбор на Стопанска банка АД Скопје

Глигор Бишев – Генерален директор на Шпаркасе банка Македонија, потпретседател на Стопанската комора на Македонија, поранешен долгогодишен генерален директор на Стопанска банка АД Скопје, поранешен заменик Гувернер на НБРМ, поранешен член на Управниот одбор на Агенцијата за санација на банки

Јово Вангеловски – Претседател на Врховниот суд на РМ

Зоран Караџовски – Претседател на Судскиот совет на РМ

Лилјана Спасоска – В.Д. Јавен обвинител на РМ

Катица Јанева – Специјален јавен обвинител

Оливер Спасовски – Министер за внатрешни работи

Драган Тевдовски – Министер за финансии

Билен Саљији  – Министер за правда

Борис Тунџев – В.Д. Директор на Агенцијата за катастар на недвижности на РМ

Васил Кузманоски – Претседател на Нотарската комора на РМ

Зоран Петрески – Претседател на Комората на извршители на РМ

Гордан Калајџиев – Претседател на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ

До членовите на Советот за реформи во правосудството

 

Лична покана испраќам и до меѓународните претставници во РМ:

 

Н.Е. Џес БејлиАмбасадор на САД во РМ

Н.Е. Самуел Жбогар – Амбасадор на ЕУ во РМ

Н.Е. Томас Герберих – Амбасадор на СР Германија во РМ

Н.Е. Чарлс Герет Амбасадор на Велика Британија во РМ

Н.Е. Лоренс Оер – Амбасадорка на Р. Франција во РМ

Н.Е. Олег Шчербак – Амбасадор на Руската Федерација во РМ

Н.Е. Ваутер Пломп – Амбасадор на кралството Холандија во РМ

Н.Е. Матс Стефансон – Амбасадор на кралството Шведска во РМ

Н.Е. Карло Ромео – Амбасадор на Р. Италија во РМ

Краток опис на книгата:

 

Книгата „ЗАБРАНЕТАТА МАГИСТРАТУРА“ првично е пријавена како магистерски труд на Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје со наслов:

„Системски ризик и санација на банкарските системи – вовед кон паралелна приватизација во Република Македонија, со посебен осврт на „Стопанска банка“ А.Д. Скопје, улогата на правниот систем и институциите на државата“

„Systemic risk and remediation of the banking systems – introduction to parallel

privatization in the Republic of Macedonia, with special emphasis on „Stopanska Banka A.D. Skopje”, the role of the legal system and the state institutions”

 

Иако пријавените тези од овој магистерскиот труд беа успешно одбранети на Економскиот факултет на 26 декември 2014 година, сепак, целосното истражување во голем дел беше цензурирано и повеќе од преполовено. Од истражувањето се отстранија многу составни делови, истражувачки стории, пет студии на случај кои ги поткрепуваа тезите на истражувањето, како и сите материјални докази кои беа ставени како прилози на магистерскиот труд и студиите на случај, за кои сметам дека се од национално значење.

Во книгата е дадена теоретска и практична подлога на појавите на системски ризик и финансиски кризи во различни економии, политики и механизми за справување со системски ризици и финансиски кризи, политики и модели за враќање на солвентноста во економијата, банкарски санации во повеќе земји од светот со различен степен на финансиско-правна и политичко-демократска развиеност (компаративни анализи – од најразвиени земји до транзициони економии), како и санацијата на банкарскиот систем во Република Македонија и улогата на целокупниот правен систем и институциите на државата преку анализа на повеќе студии на случај од македонската економија.

 

Конкретно, се работи за книга која опишува делови од процесите на македонската транзиција и фамозната приватизација, поточно на еден феномен кој во книгата е дефиниран како „паралелна приватизација“ во Република Македонија која се појави како резултат на санацијата на банкарскиот систем по нејзиното осамостојување, слабите правно-судски институции и основањето на Aгенцијата за санација на банки, која го презеде управувањето со повеќе од 400 општествени  претпријатија.

Или како што ќе каже еден народен пратеник во законодавниот дом: „…Синонимот на македонската трагедија во овие дваесетина години…“

 

Иднината останува на младите, а тоа не значи и нe подразбира наше исклучување од сегашноста, ниту какви било опструкции за истражување на минатото.

 

Со почит,

Александар Попоски

04.10.2017 година

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -