21.8 C
Skopje
Tuesday, July 23, 2024

Колку долго се чува светата вода: Еве што треба да направите со Богојавленската

На денешен ден верниците од црква земаат осветена вода, но дали знаете што треба да направите со старата света вода?

Според народното верување, доколку целата количина на Богојавленска вода не се потроши побожно во текот на година, тогаш остатокот, кога ќе земете нова вода, се сипува во бунари, река или цвеќе.

Во секој случај се истура таму каде нема да биде изложена на газење или обесветување.

поврзани објави

Последни објави