fbpx
20.8 C
Skopje

Средба на министерот Никола Димитров со пратеници од Европскиот парламент

АКТУЕЛНО

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров денес оствари средба со европратениците Виктор Боштинару, Тања Фајон и Тонино Пицула од пратеничката група на социјал – демократите во Европскиот парламент, кои престојуваат во работна посета на нашата земја.

На средбата се разговараше за евро-интегративниот процес на Република Македонија и имплементацијата на клучните реформи, а беа разгледани и претстојните поважни активности од европската агенда, како и други актуелни прашања.

Димитров ја потенцираше подготвеноста на Владата за целосен ангажман во имплементација на клучните реформи со цел во најкус рок да се отвори патот за обновување на препораката за почеток на пристапните преговори, како чекор за донесување на одлука за почеток на пристапните преговори. При тоа изрази благодарност за поддршката и конструктивниот пристап на Европскиот парламент во процесот на пристапување на Република Македонија во Европската Унија.

Европратениците ја реафирмира поддршката од групата на социјал-демократите во европскиот Парламент за унапредување и деблокирање на евроинтегративниот процес на Македонија со отпочнување на пристапните преговори. Се согласија дека Република Македонија заслужува да добие шанса за приклучување кон европското семејство.

Беше искажана заедничка подготвеност за динамична соработка во насока на остварување на овие цели.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -