32.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

Путин никогаш не бил толку популарен во Америка како сега, причината едноставна

Рејтингот на популарноста на рускиот претседател Владимир Путин во САД го досигна максимумот во последните 14 години, пренесуваат американските медиуми.

Активноста на рускиот лидер ја одобриле 21% од Американците. Овој показател последен пат е забележан во 2003 година. Во 2015 година само 15% од испитаниците се изјасниле позитивно за Путин.

Ваков голем „скок“ се објаснува првенствено со промената на расположението на поддржувачите на Републиканската партија: ако во 2015 година Путин го поддржале само 12% од нив, во 2017 година популарноста му пораснала на 32%.

Поддржувачите на Демократската партија, останаа воздржани кон ова прашање. Во 2015 година, 15% од нив се изјасниле во негова корист, додека пак во 2017 само 10%.

Во целина, за Русија позитивно се искажале 28% од Американците, додека останатите негативно.

Истражувањето покажува дека анкетата спороведена во вториот месец од претседателството на Доналд Трамп, во позадина на неговите изјави, се посакуваат добри односи со Русија.

поврзани објави

Последни објави