27.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Катастрофа во Јемен: Седум милиони луѓе без храна

Третина од жителите на Јемен смртно се загрозени во недостаток на храна после воените интервенции на Саудиска Арабија предупредува  координаторот на Обединетите Нации на оваа земја, Џејми Мекголдрик.

„ Седум милион Јеменци незнаат од каде и кога ќе го добиат нивниот следен оброк“, изјави Мекголдрик.
Најсиромашната арапска земја од март 2015-та година се соочува со константно бомбардирање од страна на Саудиска Арабија која уништи добар дел од инфраструктурата.

Судирите на запдниот брег додатно го отежнуваат приоѓањето на бродовите, додека дистрибуцијата и понатаму е комплицирана и скапа.

поврзани објави

Последни објави