fbpx
16.8 C
Skopje

Денес се одбележува Светскиот ден на водата

АКТУЕЛНО

Институтот за јавно здравје ќе го одбележи Светскиот ден на водата 2017 година, во среда пред Дом на АРМ, од 10.30 до 14 часот со Саем на вода.

Граѓаните ќе добијат промотивен материјал со информации за значењето и влијанието на безбедната вода за пиење врз здравјето на населението и превенција од болести поврзани со небезбедна вода за пиење, и податоци од одговорите на анкетата на www.iph.mk за тоа колку и од каде најчесто се информираме за поврзаноста на водата со здравјето.

Годинава светкото мото е Отпадните води и кампањата Зошто отпадните води?
Целта е генерално да се влијае на свеста да не се загадуваат површинските и подземните води со разни фекалии преку индустрискиот процес. Да се пречистуваат ако се веќе загадени со што се спречува можноста за евентуално наводнување на земјоделските култури, да се спречи дистрибуција на загадени води до сите корисници, и секако заради штедење на водата и зачувување на водените ресурси.

На штадовите на учесници на саемот, производителите на пакувани води: Маја, Кожувчанка, Магрони (Добра и Ладна), и Визијана ќе има по петнаесетминутна програма во која тие ќе информираат за безбедноста и квалитетот на водата што ја произведуваат (пакуваат) и ќе одовараат на прашања.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -