fbpx
15.8 C
Skopje

Ломбардија и Венето организираат референдум за поголема автономија во Италија

АКТУЕЛНО

Богатите италијански области Ломбардија и Венето организираат на 22 октомври консултативен референдум за поголема автономија во однос на Владата во Рим.

Гувернерот на Ломбардија, Роберто Мерони ја објави одлуката, одговарајќи позитивно на предлогот на својот колега од Венето, Лука Џаја.

Двајцата гувернери се високи членови на италијанската антимигрантска и антиевропска Северна лига, која во минатото си поставуваше за цел прогласување независност на Падања, регион околу реката По, кој не постои на мапата, во северниот дел на Апенинскиот Полуостров.

На референдумот граѓаните на двете области ќе треба да се изјаснат за тоа длаи сакаат поголема автономија во однос на централната влада во некои сфери. Прашањето кое се подразбира е „дали сакате помалку пари од вашите даноци да им се пренесуваат на другите италијански региони“, кои не се толку богати.

Според италијанските медиуми сумата, за која станува збор е над 70 милијарди евра годишно од даноците на двете области, кои во теорија може да останат кај нив. Ломбардија произведува околу една четвртина од БДП на Италија.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -