10.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024
Платено политичко рекламирање

Божиќ се слави и во Африка

Пет држави во Африка учествуваат во славењето на христијанскиот празник Божиќ, иако овој континент претежно важи за место кое го сочинува популација од муслиманска вероисповед.

Околу 350 милиони Африканци има со христијанска вероисповед, поради што е јасно дека и во Африка ќе се прослави Божиќ и тоа во пет држави: Етиопија, Либерија, Демократска Република Конго, Гана и Нигерија.

Покрај овие држави, Божиќ ќе се прослави и во неколку области од Западна Африка. Пред се овде спаѓаат Сиера Леоне и поголем дел од Гамбија, каде се организираат маскенбали и постои празнична атмосфера.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

Последни објави