35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Миленко во најновата колумна: Ако продолжи вака, Груевски ќе ги помине следните 15 год. во затвор

Ако Никола Груевски се плаши дека доколку не го почитува судот ќе биде приведен и замандален, да му објаснам дека вака како сега што ја тера секако ќе биде замандален. Евентуален договор со сатрапот од Кале и фашистите од Брисел дека ќе има сеопшта амнестја која ќе ги опфати и “бомбашите“, нема да се деси. Тие центри на моќ не функционираат со оддржување на дадените ветувања, туку со нивно кршење. Таквите ветувања не ги преживеаја Џинџиќ и Трајковски, не им се остварија на Санадер и на Јанша…

Затоа бара освестување, па Никола Груевски конечно да се потпре на единствената своја добитна карта, а тоа е народот. За жал, таквите мои совети до него, дека треба да се потпре на народот а не на странците и племето, тој никогаш не ги послуша занесувајки се дека ја гледа “големата слика“, која ние не доволно информираните не ја гледавме!!! Но, таа слика го доведе до тоа Стерјо Зиков како бранител да седи до него во судница. Стерјо Зиков, кадарот на Ленче Софрониевска и сатрапот на Ламбе Арнаудов, Војо Михајловски, 4-цата за Раштански лозја…

Од толку натоварени кривични дела и постапки што се водат против Груевски, барем една ќе се најде за да биде осуден. И таа една е доволна да го однесе во провалијата наречена “ист криминалец си и како Бучко“.

Единсвениот излез е да го прочита, послуша и спроведе овој текст.

Треба да премине од нивото на одбрана како криминалец, на нивото на политички прогонувана личност како Линдон Ла Руш, Нелсон Мендела, Вацлав Хавел, Аунг Сан Су, Лиу Ксијабо, Махтма Ганди, Мартин Лутер Кинг…

Никола Груевски треба да реши дали следните 15 години ќе ги помине во затвор како криминалец равен на Велија Рамковски, Соња Николовска или Алберто Фуџимори, или пак ќе ги проведе истите тие години во истот простор ама како политички затвореник од рангот на Панко Брашнаров, Ченто, Андреј Сахаров…

Дали во фуснотата кај неговиот Википедија профил ќе пишува корумпиран политичар или ќе пишува политички затвореник и патриот мачен од фашистички режим.

Миленко Неделковски

Извор: Infomax.mk

поврзани објави

Последни објави