fbpx
16.8 C
Skopje

Кажете ја денеска оваа молитва и очекувајте чудо

АКТУЕЛНО

Свети Калиник пострада маченички околу 250 година.

Беше родум од Киликија и се беше оставил заради проповедта на Евангелието. Поради тоа и беше затворен во Анкира од некој кнез Сакердон. Овој го принудуваше да им се поклони на идолите заканувајќи се со тешки измачувања, а кога светиот ги презре сите негови зборови овој го стави на маки.

Трпеливото поднесување на маките од страна на св. Калиник направи многумина да поверуваат во Христа. Кнезот потоа го стави во железни чевли со шајки во нив и го препрати во Гангрија за таму да го погубат се плашеше од неговото сведоштво пред народот. А во Гангрија свети Калиник беше фрлен во вжештена печка, во која и погина. А откако огнот згасна, го најдоа неговото тело цело.

Кажете ја денеска оваа молитва:

“Маченикот твој Господе, Калиник, во страдањето свое го прими вечниот венец, од тебе нашиот Бог. Со неговата молитва спаси ги нашите души”.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -