3.8 C
Skopje
Wednesday, November 29, 2023

„Фридом Хаус“ со извештај за слободата во Македонија

Според извештајот „Слобода во светот 2017“ на „Фридом Хаус“, Македонија се наоѓа на самотно дно од европската листа или во државите кои се „делумно слободни“.

На скала од 0 (најлошо) до 100 (најдобро), Македонија има 57 поени, што ја рангира државата пред само пет европски земји и тоа Белорусија, Русија, Труција, БиХ и Косово.

Во целокупниот извештај, 87 земји се „слободни“, „делумно слободни“ 59, додека дури 49 држави се означени како „неслободни“.

Изненадувачки делуваат резултатите за земји како Унгарија, Франција, САД, Бразил и Србија, каде се регистрирани назадување во политичките и граѓанските права.

Иако скалата нема негативно бодување, Сирија доби -1, земјата во која подолг период се води граѓанска војна, додека точно на „нула“ се ноаѓаат Еритреја, Северна Кореја, Узбекистан и Јужен Судан.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -