Не правете ги овие грешки употребувајќи го кафето

0
4
Morning coffeee

На многумина денот им започнува дури откако ќе го испијат првото утринско кафе, но дел од некои истражувања покажуваат дека ваквиот начин може да има последици по здравјето на човекот.

Според американските експерти, иако пиењето кафе во големи колични може да го намали ризикот од повеќе болести, се утврдило дека е важно во кој период од денот го правите тоа.

Хлороводородната киселина која е застапена во желудникот е потребна за соодветно да се вари храната. Конзумирањето шолја чисто црно кафе сабајле на празен желудник ќе поттикне лачење на хлороводородната киселина. Како резултат на тоа, телото постепено ќе губи интерес за создавање на оваа киселина, а тоа ќе доведе до забавување на варењето. Како што стомачните киселини ќе се зголемуваат, ќе се зголемува и веројатноста за развој на синдром на дебело цревно, чиреви, иритации на цревата и проблеми со варењето.

Една студија направена на Универзитетот за медицина во Јапонија покажа дека кафето ја олеснува појавата на “гастритично празнење”, што значи дека храната не останува доволно долго во стомакот. Со тоа витамините и минералите не се апсорбираат правилно и нашето тело останува без потребните хранливи состојки.

Кофеинот меѓу другото ја зголемува анксиозноста и депресијата на повеќе начини. Го прекинува призводството на серотонин, невротрансмитер кој е директно поврзан со чувствата на смиреност и благосостојба, а го забрзува и создавањето на Б витамините кои се познати по регулација на расположението, управување со стресот и релаксација.

Совет: Пробајте да се одвикнете да пиете кафе наутро и појадувајте пред да ја испиете првата чаша кофеин. Ова особено важи за оние кои имаат историја на било какви проблеми со стомакот или гастроинтестиналниот тракт. Доколку имате потешкотии со одвикнувањето, за почеток почекајте саат време откако ќе станете пред да го испиете кафето, не го прајте многу силно и разредете го со млеко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here