27.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Песната Đurđevdan крије тешка приказна: Вака настанала најтешката српска песна (Видео)

Drumovi odoše, a ja osta’, nema zvijezde Danice, moje saputnice

Малку е познато дека големиот хит „Ѓурѓевдан“ е всушност стара преработена песна што може да се заборави до денес, да не беше за еден судбоносен воз и грозоморните злосторства извршени во Јасеновац за време на Втората светска војна.

Во 1942 година, Жарко Видовиќ, денес почитуваниот историчар на уметност и ликовен критичар, тогаш имаше само 20 години. Тој волонтираше во априлската војна од 1941 година, а само неколку месеци подоцна беше уапсен во Сараево и оттогаш е затворен – прво од Германецот, а потоа и од Усташите.

Така, на 6.05.1942 година, на Ѓурѓовден, се нашол во возот што го користеле усташите за превоз на сараевските затвореници до „логорот на смртта“ – Јасеновац.

„Тие не извадија од затворските ќелии во зори. Се сеќавам, беше ледено утро, а усташите коментираа дека подготвиле вистински ѓурѓевданско утро за Србите. а она што го испеа Јасеновац, наводно за да го растера стравот, е песната „Đurđevdan“ што неколкумина од нас веднаш ја прифатија “, кажал професорот Видиќ.

Фактот дека ја отпеавме таа песна на пат кон Јасеновац се спомнуваше многу по војната, па Бреговиќ ја зеде таа песна, ја покри со нови стихови и така стана позната. Дури и оригиналните зборови на песната беа за љубовта, но тоа беше само верзијата на Бреговиќ што ја направи песната многу популарна “, тврди Видовиќ.

Според интервјуираниот, полицијата на Независна држава Хрватска била толку вознемирена од песната што ја затвори вратата од вагонот. Затворениците наскоро се најдоа затворени, без воздух и во целосен мрак. Во вагоните, во кои вообичаено се сместени 40 лица, усташите имаа 200 затвореници.

поврзани објави

Последни објави