fbpx
35.8 C
Skopje

МНР: Дипломатите се упатуваат во дипломатските претставништва во согласност со законите

АКТУЕЛНО

Министерството за надворешни работи ја информира јавноста дека испраќањето на дипломати во македонските дипломатски претставништва во странство се врши во согласност со релевантна законска рамка и потенцира дека и сега и во иднина ќе продолжи да функционира во доменот на надворешната политика заштитувајќи ги националните интереси. Макфак го пренесува соопштението од МНР во целост:

„Во контекст на објавата на неколку лица кои со нескриени политички амбиции се затскриваат зад насловот Синдикат на македонската дипломатска служба (СМДС), цениме дека е корисно да се запознае јавноста дека упатувањата во ДКП се вршат во согласност со релевантна законска рамка. Истата го опфаќа Законот за надворешни работи, одредбите содржани во Правилникот за упатување и сите други релевантни подзаконски акти. Секако дека овие факти се познати и за лицата кои се претставуваат како Синдикат, а впрочем се обидуваат да извлечат лична или политичка корист.

Министерството за надворешни работи, како досега, така и во иднина ќе се грижи за функционирањето во доменот на надворешната политика и заштита на националните интереси, вклучително преку дипломатско-конзуларната мрежа и секако, во рамки на можностите дефинирани со буџет.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -