27.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

Индија постави рекорд – лансираше 104 сателити во една мисија!

Индиската организација за свемирско истражување (ИСРО) го лансирасше успешно историската 104 сателит во една мисија. Со ова е поставен нов рекорд, односно соборен е стариот рекорд од 37 сателити кој го постави Русија во 2014 година.

ИСРО утрово извести дека ракета со наносателит со вкупна тежина од 10 километри е лансиран од јужната свемирска станица во Срихарикоти.

Од 104 сателити, само три се на Индија, додека останатите се на други државни, прецизно 96 се на САД, а има и на УАЕ, Израел, Холандија, Швајцарија и Казахстан. Повеќето сателити кои поседуваат можност да ја снимаат и фотографираат Земјата припаѓаат на американската компанија Планет.

 

поврзани објави

Последни објави