fbpx
18.8 C
Skopje

Германија ја легализира еутаназијата !?

АКТУЕЛНО

Повеќе од деценија 74- годишен маж се бори за легален пристап на „смртоносната дрога“ за неговата парализа.

Германскиот суд одлучич да на сите луѓе кој боледуваат од неизлечлива и тешка болест да имаат законска дозвола за лекови кој ќе ги приближат до смртта.

Купување на смртоносни лекови во Германија е забранено, но судот установи дека има право да побараат и користат само екстермно тешките случаеви.
Адвокатот на 74-годишниот подносител на тужбата  рекол дека пресудата му донела големо олеснување за неговиот клиент.
Германскиот парламент 2015 година гласаше за забрана за асистенција при самоубиство кој го вршат некој групи на семејства или блиски роднини, а помагањето е казниво со затвор.

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -