fbpx
8.8 C
Skopje

Извонредна глетка од средбата на Тихиот и Атлантскиот океан! (ВИДЕО)

АКТУЕЛНО

 

Границата измеѓу Пацификот и Атлатснкиот океан е во вид на јасна линија, а нивните води како да не можат да се измешаат.

Овие два океани се сретнуваат некаде околу ‘ртот Хорн, најјужниот врв на Јужна Америка, па токму таму е направена оваа неверојатна фотографија.

Секако дека водите се мешаат, само што тој процес трае малку подолго отколку што се очекува. Потребни се неколку дена за да се измешаат едвај неколку сантиметри води со различна густина и боја. И за големите водени површини важат истите мешанизми на мешање како и за другите чености: дифузија на две течности и физичко делување.

Исто така, густината на океанот може да влија не формирање на овие две видливи „граници“

https://www.youtube.com/watch?v=SWRqfWo4hZ8

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -